IZBORNIK

Već dvadeset godina na usluzi građanima

Već dvadeset godina na usluzi građanima

  29.03.2021, 12:11h

Gradski parking d.o.o. slavi dvadeset godina rada

Dug put je Gradski parking d.o.o. prevalio u dvadeset godina postojanja kako razvojno tako i u svijesti građana Šibenika. Osnovana kako bi uredila tadašnji nered u prometu u mirovanju do danas je preuzela različite aktivnosti i zadatke koji nisu vezani samo za parkiranje. Tako danas održavamo brodsku liniju Brodarica – Krapanj, upravljamo svojevrsnom recepcijom grada – autobusnim kolodvorom, stanovnicima stare gradske jezgre pružamo uslugu prijevoza i dostave različitih roba, a na zatvorenim i uličnim parkiralištima upravljamo sa preko 1500 parkirnih mjesta.

Zbog naziva Gradski parking većina sugrađana nas i dalje doživljava kao tvrtku zaduženu samo za parkirališta. Međutim, tvrtka je rasla i danas ima stručne i profesionalne kapacitete s partnerom Gradom Šibenikom voditi EU projekt „Integrirana mobilnost na području Grada Šibenika“ vrijedan 100 milijuna kuna u sklopu kojega je prošle godine izgrađen Logistički centar Poljana, a novouređeni parter Trga Poljana je nakon dugog niza godina konačno vraćen građanima.

Gradski parking d.o.o. je osnovan 29. ožujka 2001. godine, a s radom je započeo 23. travnja uređujući povjerene im gradske površine sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i uvođenjem naplate parkiranja. U prvim danima rada naplata se vršila ručno, blokovima. Već u svibnju tvrtka uvodi plaćanje putem ITC terminala, a od 2002. godine uvodi inovaciju, najmoderniji sustav naplate putem SMS poruka. Tvrtka se od samih početaka trudi uvoditi najmodernija tehnološka i druga rješenja kako bi građanima ponudila najvišu kvalitetu usluge. Projektiranjem i uređenjem novih lokacija tvrtka se razvija, povećava kapacitete i traži prikladna rješenja kojima bi smanjila problem manjka parkirališnih mjesta u gradu.

Kupnjom Autobusnog kolodvora u lipnju, 2003. godine Gradski parking d.o.o. širi svoju djelatnost, te na taj način osigurava da taj vrijedan strateški objekt i kolodvorska djelatnost ostanu u vlasništvu i pod upravljanjem grada Šibenika. Preuzeta derutna Vitićeva zgrada malo po malo je obnovljena, uređene su čekaonice, prateće prostorije, prodajni šalteri kao i fasada zgrade. U cijelosti je informatiziran i moderniziran sustav prodaje i naplate putnih autobusnih karata te obavljanja osnovnih kolodvorskih usluga. Danas možemo reći kako ova svojevrsna recepcija grada može pružiti najbolju uslugu građanima i gostima Šibenika.

U suradnji s MUP-om 2009. godine uspostavlja se novi Odjel za premještanje vozila. Kupovinom specijaliziranog vozila tzv. „pauk“ Odjel započinje s djelovanjem od kraja lipnja.

Početkom kolovoza 2012. preuzimamo poslove javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu na državnoj liniji br. 501 Brodarica-Krapanj. Riječ je o održanju brodske linije od životne važnosti za stanovnike otoka Krapnja koju danas održavamo s dva preuređena broda.

Od 2015. godine Gradski parking d.o.o. dobiva koncesiju za privezište za brodove i ostala plovila na šibenskoj rivi, a 2016. godine preuzimamo prijevoz tereta roba unutar stare gradske jezgre. Za tu namjenu nabavljamo i prva, ekološki prihvatljiva električna vozila.

Od 2018. godine s projektnim partnerom Gradom Šibenikom, provodimo EU financiran projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika - Povećanje broja putnika u javnom prijevozu“ vrijedan 99.347.734,78 HRK. To je najveći i najzahtjevniji projekt koji je Gradski parking do sada provodio. Projekt ima četiri osnovne komponente: Izrada studije organizacije i integracije javnog prijevoza; Izrada aplikacije; Izgradnja i opremanje Logističkog centra Poljana i nabava autobusa (uz popratno opremanje autobusnih stajališta putem info display-a).

U pandemijskoj 2020. godini završili smo i otvorili Logistički centar Poljana vrijedan 50 milijuna kuna u sklopu kojeg se nalazi centar za upravljanje mobilnošću, četiri punionice za električna vozila (s mogućnošću povećanja), prostor za opskrbu stare gradske jezgre i 256 parkirnih mjesta.

Tijekom proteklih dvadeset godina Gradski parking d.o.o. aktivno je pomagao sve značajnije gradske manifestacije, kulturne, sportske, humanitarne. Sponzorirali smo MDF, Šibensku šansonu i druge manifestacije, a godinama smo kunu od svakog naplaćenog sata parkiranja na Poljani donirali kulturnim udrugama s područja grada. Pomagali smo i rad brojnih sportskih klubova, pogotovo selekcije mlađih kategorija jer vjerujemo da svako dijete treba dobiti priliku baviti se sportom kojim želi.

Nakon dvadeset godina rada s ponosom se možemo osvrnuti na rad i rezultate koje smo postigli. Vjerujemo da svakodnevno doprinosimo ostvarenju naše vizije prema kojoj želimo biti lideri u pružanju usluga u svim djelatnostima iz našeg poslovanja, te slijediti načela odgovornosti i transparentnosti.

Građani su u centru naše pozornosti i svakodnevno se trudimo pružit im najbolju uslugu i pozitivno utjecati na kvalitetu života u našem Šibeniku. Danas s ponosom možemo kazati da smo već dvadeset godina na usluzi građanima.

Copyright © 2007 - 2021 . Gradski parking d.o.o. Sva prava pridržana . Dizajn i razvoj: MEDIAN